De Verenigde Schilders

De Geallieerden werden ze genoemd. De Verenigde Schilders, het bedrijf dat ruim Vijftig jaar geleden werd opgericht toen een stel kleine schilders de koppen bij elkaar stak en de krachten bundelde. 'Allemaal gelijk, evenveel verdienen en geen bazen en knechten meer', was het saamhorige uitgangspunt. De coöperatie van destijds kende ups en downs en is anno 2004 een op zakelijke leest geschoeide BV, die het sociale gedachtegoed van toen nog steeds hoog in het vaandel heeft.

De oprichting gebeurde in een tijd dat er op Texel veel kleine schildersbedrijven actief waren. Het was schilder Piet van Heerwaarden die zijn collega's zover wist te krijgen dat ze hun krachten bundelden. Niet alleen uit zakelijk belang, maar vooral uit idealisme. 'Allemaal gelijk, evenveel verdienen en geen bazen en knechten meer', conform zijn communistische overtuiging. Maar Van Heerwaarden wist ook dat door het samengaan slagvaardiger kon worden gewerkt.

Het bedrijf begon in een schuur aan de Burgwal, om na verloop van jaren de overstap te maken naar het huidige gebouw aan de Maricoweg. 'We waren hier toen de eerste. Er was nog niets.' Na verloop van tijd werd de structuur van coöperatie verruild voor een Besloten Vennootschap. 'Probleem was dat een coöperatie wel de plichten van een BV heeft, maar niet de rechten.